Autor:
Andres Tennus

Ühiskonnateaduste instituut

Ühiskonnateaduste instituut on kujunenud kompetentsikeskuseks, mille erialad ja teadustöö koonduvad kolme peamise teemaklastri ümber: ajakirjandus ja kommunikatsioon; sotsioloogia, sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika ning infoteadused. Instituudis on kokku kümme õppekava kõrghariduse kõigil kolmel tasemel. Meie ajakirjanduse ja kommunikatsiooni eriala on juba mitmeid aastaid järjest maineka QS World University Rankings by Subject kohaselt olnud maailma parimate seas. Nii kõrge ja stabiilne tulemus on Eesti erialade seas ainukordne. 

Meie instituut on sotsiaalteaduste valdkonna üks suuremaid instituute. Teeme tihedat koostööd majandusteadlaste, haridusteadlaste, politoloogide, psühholoogidega ja teiste erialadega, näiteks humaniora või realia valdkonnast. Meie väärtuseks on erialalise süvateadmise kõrval ka interdistsiplinaarsus, sügavus ja mitmekesisus. 

Meie inimesed

Instituudi lugu

Instituudi põnev lugu ulatub 1950. ja 1960. aastatesse. 1954. aastal pani Juhan Peegel alguse ajakirjandusõpetusele. Sotsioloogialabor eesotsas Ülo Vooglaiuga alustas 1966. aastal. Hoolimata sellest, et sotsiaalteaduskond kui selline loodi ülikoolis alles taasiseseisvumise järel. Infohariduse osakonna raamatukogunduse eriala ajalugu ulatub 1952. aastasse.

Ühiskonnateaduste instituut praegusel kujul moodustati Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi, sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituudi ning Viljandi kultuuriakadeemia raamatukogunduse eriala liitmisel 2014. aastal. Instituudi pika ning sündmusterohke ajalooga hoone asub Toomemäel, Lossi 36 aadressil. Väärtustame oma rikkalikku ja pikka pärandit, sest see on andnud instituudile tugeva vundamendi kaasaegseks, innovaatiliseks ja tipptasemel teadus- ja õppetööks. 

Ühiskonnateaduste instituudi visiooniga 2030. aastaks saab tutvuda siin.

 Tutvu instituudi nõukogu liikmete, koosolekuaegade ja päevakorraga

suhtlussituatsioon Jakobi 2

Narvast kultuuripealinna keelekümblema

Tartu Ülikool ühiskonnateaduste instituut tudengiprojekt ristmeediaprojekt õppeaine raadio

Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrandid loovad ristmeediaprojekti Eesti Rahvusringhäälingu kanalitesse

Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituut teaduskonverents

Konverents, mis lubab vaadata ühiskonda teadlase pilgu läbi