SÜLEM ehk Sotsioloogia Üliõpilaste Liit Eestimaal

MTÜ SÜLEM ehk Sotsioloogia Üliõpilaste Liit Eestimaal loodi 1998. aastal ja ühendab sotsioloogiast huvitunuid üliõpilasi üle Eesti. 

Leia meid Facebookist: https://www.facebook.com/sotsioloogia

Meie missiooniks on luua soodne pinnas kursuste vaheliseks suhtluseks ja seeläbi tugevdada sotsiaalteaduste kandepinda Eesti ühiskonnas.  Meie eesmärgi saavutamisele aitavad kaasa traditsioonilised üritused, milleks on Sügisakadeemia, Kevadkool ja SÜLEMi Akadeemiad. Lisaks toimuvad igakuiselt väiksemad lauamängu-, sauna-, filmi- ja aruteluõhtud. Seeläbi loome soodsa pinnase üliõpilaste, õppejõudude ning praktikute vaheliseks suhtluseks.
Lisaks peab SÜLEM väga oluliseks oma liikmete meeskonnatöö, ajaplaneerimis-, juhtimis-, suhtlemis- ning esinemisoskuste arendamist.

Meie visioon on ühiskond, kus sotsiaalteadlased teevad tihedat koostööd ning on kaasatud otsustusprotsessidesse.

SÜLEMiga liitumiseks täida avaldus siin.
SÜLEMi liikmemaks ühe õppeaasta kohta on 10 eurot, mis tuleb kanda
MTÜ SÜLEM kontole EE381010220017845015 (SEB)
                                      EE512200221066288836 (SWEDBANK). 

Liikmemaks tagab organisatsiooni jätkusuutlikkuse ning võimaldab liikmete arenguks olulisi tegevusi. Korraldame ka vaid liikmetele mõeldud üritusi ning osalustasuga üritused on liikmetele soodsamad. 

Küsimuste korral pöördu SÜLEMi poole meilil: mtusulem@gmail.com

SÜLEMi tööd koordineerib 3-6-liikmeline juhatus, mis valitakse üheks õppeaastaks. 2020. aastal on juhatuse liikmed Laura Kiviselg, Kristel Birgit Potsepp ja Sigrit Alunurm.

Viimaste õppeaastate juhatuste koosseisud on olnud järgmised:

2018-2019 juhatus: Erik Lest, Meri Külm, Karin Lillemaa, Kristel Birgit Potsepp
2017-2018 juhatus: Kristina Mering, Lembe Kullamaa, Andrus Tins

2016-2017 juhatus: Kristina Mering, Hele-Riin Rebase, Katrin Kaaver, Rain Järv, Lembe Kullamaa, Rõõt Kampus
2015-2016 juhatus: Virve Kass, Joonas Ojap, Rõõt Kampus, Keiu Kikas
2014-2015 juhatus: Eveliis Padar, Mona Sõukand, Angela Ader
2013-2014 juhatus: Eveliis Padar, Mona Sõukand, Angela Ader, Indrek Nägelik

Varasemad SÜLEMi juhatused:

2012-2013 juhatus: Paula Koppel, Kirsika Luha, Andres Kukk, Maarja Vollmer
2007-2012 Mai Beilmann, Meelis Kõrgessaar Inger Lilles, Indrek Soidla, Lauri Veski
2001-2007 Kadi Luuri, Liis Palumets, Kardi Täht, Mauri Sööt, Alari Vainomees
1998-2001 Kadi Kerge, Külliki Korts, Mari Uba

Toimunud sündmused:

2013. aasta oktoobris algas üritustesari SÜLEMi Akadeemia, mille eesmärk on arutleda regulaarselt aktiivsete sotsioloogiatudengite ja kõigi teiste ühiskonnateadustehuvilistega ühiskonnaelu tulipunktide ja sotsioloogilise mõtte arengu teemadel.


15. 09.2016 - SÜLEMi Akadeemia vol 6 "Filmiõhtu The Danish Girl" - asukoht Lossi 36-214

Vaatasime 2015. aasta filmi "Taani tüdruk", mis on 4 Oscari ja 3 Kuldgloobuse nominent. "Taani tüdruk“ tegeleb inimese seksuaalsuse ja soo tunnetuse küsimustega kontekstis, mil transsoolisuse teema oli tabu ning võis viia piiride rikkuja vaimuhaiglasse. Filmile järgnes sotsiaalpoliitika dotsendi Dagmar Kutsari poolt juhitud arutelu. Filmi oli tulnud nautima palju inimesi eri elualadelt ja elamus oli väga tore:

30.04.2016 SÜLEMi Akadeemia vol 5 "Vestlushommik Marju Lauristiniga" - asukoht TÜ Jazz-klubi

Aprilli viimasel hommikupoolikul jagas oma muljeid Euroopa Parlamendis töötamisest, ülikooliaegadest ning Eesti ja Euroopa minevikust ning tulevikust tunnustatud professor ja teadlane Marju Lauristin. Vestlust modereeris Mona Sõukand, küsimusi said esitada kõik kohalviibijad.

Vestlushommikut on võimalik järele vaadata siit.

Üritus kuulus Tartu Tudengipäevad: Kevad 2016 kavva. Vaata lähemalt www.studentdays.ee

6.04.2016 kell 18:00 SÜLEMi Akadeemia vol 4 "Millist alkoholireklaami me vajame?" koostöös MTÜ Juventega - asukoht Lossi 36-307

MTÜ Juvente esindajad tutvustasid oma organisatsiooni ning projekti "Zoom in Media". Samuti toimus väga põnev arutelu alkoholireklaami vajalikkuse üle ühiskonnas ning alkoholipoliitika praktikate üle Euroopa riikides. Juvente noored olid käinud välisprojektide raames Norras, Islandil jm ning jagasid oma kogemusi sealsest alkoholipoliitikast ning noorte arvamusest meie poliitika kohta.

21.10.2014 kell 19:30 SÜLEMI Akadeemia vol 3 - koostöös korp! Filiae Patriae'ga - asukoht Struwe 4, Tartu

Eesti sotsioloogia laskurkorpuse kahurväe ülem Juhan Kivirähk rääkis ajateenijate suhtumisest ajateenistusse ning arutles sõjalise väljaõppe vajaduste ja võimaluste üle Eestis.

Samuti oli külas SÜLEMi hea sõber Inimõiguste Keskusest - Kari Käsper juhtis arutelu ajateenistuse atraktiivsuse osas.

Mõtisklesime selle üle, kas ajateenistus on muutumas sotsiaalprogrammiks või on tegemist kohaga, kus karastub teras ja kuivõrd kodanike arusaamad ja kaitsetahe mõjutavad Kaitseväe peamise üleasande täitmist.

SÜLEMi Akadeemia vol 2. - 20.11.2013  Õ-fraktsioon ja rahvaerakond SÜLEM

Uurisime, kuidas said politoloogid filmimeistriteks, kust tuli nspiratsioon tuntud sketšisaadete Riigimehed ja Tujurikkuja jaoks ning kas ja millist ühiskondlikku mõju need tegijate endi meelest omavad? Ning muidugi saime vastuse küsimusele, kust tuli erakonnale Sülem nimi? :)
Asukoht: Lossi 36 tudengituba (sisenedes trepist alla paremat kätt)

SÜLEMi Akadeemia vol 1 - arutelusarja juhatas sisse 23.10.2103 film Occupy Love

Vaata treilerit siit.
Filmile eelnevat ja järgnevat arutelu kodanikuühiskonna võimalikkusest ja esindusdemokraatia kriisidest juhtis Vabariigi Presidendi mõttekoja liige, ühiskonna hooandja ja SÜLEMi Sügisakadeemiast tuttav Henri Laupmaa
Asukoht: Lossi 36-214

Sügisakadeemia 2016

15.-16. oktoober - Sügisakadeemia: Mina. Sina. Meie! - Taevaskoja Puhkekeskuses
Järjekorras viies SÜLEMi Sügisakadeemia keskendus kogukondade temaatikale - kes on inimesed meie ümber, mis on nende väärtused ja kuidas me saame ühiselt eksisteerida? Kahepäevase ürituse õnnestumisele panid õla alla Hasartmängumaksu Nõukogu, Tartu linn, Tartu Ülikooli Ühiskonnateaduste Instituut, AS Maris Gilden ja Taevaskoja puhkekeskus. Korraldusse panustasid MTÜ SÜLEM liikmete seast: Katrin Kaaver, Virve Kass, Angela Ader, Hele-Riin Rebase, Rõõt Kampus, Liisa Rajamets, Meri Külm, Andrus Tins, Liina-Mai Kaunissaare ja Joonas Ojap. Üritusele kogunesid inimesed eri õppetasemetelt (gümnasistidest doktorantideni) ja erialadelt (sotsioloogiast romanistikani).

Sügisakadeemia 2015

Kuupäevad: 31. oktoober - 1. november
2015. aasta Sügisakadeemia peateema oli "Õigus olla inimene".
Rääkisime inimõiguste hetkeolukorrast, inimeste ja ühiskonnagruppide sarnasustest ja erinevustest, vihakõnest ja hoolimisest, hirmust ja armust, sellest, mis meid juhib ja kuidas seda kõike uurida.
Esinejad: Raul Toomla, Vootele Hansen, Liisa Pakosta, Ilmar Raag, Triin Vihalemm, Ingi Mihkelsoo, Siim Krusell, Mare Ainsaar
Asukoht: Soo Puhkemaja (Tartu vald, Lombi küla, Soo talu)

Sügisakadeemia 2014

01-02. novembril 2014 toimus Sügisakadeemia, mille peateemaks oli RAHVATERVIS.

Rääkisime tervislikest eluviisidest, tervist soodustavast keskkonnast ja seda toetavatest poliitkatest. Maalisime jõhkraid pilte Eesti hetkeolukorrast ja kurbi tulevikuväljavaateid juhul, kui midagi ette ei võeta. Ja mõistagi rääkisime ka sellest, KES ja MIDA saaks ette võtta, et eestlased elaksid kauem ja õnnelikumalt.

Osalustasu, mille eest saab süüa ja ööbida, on 9€ ja viimane päev registreeruda ning osalustasu üle kanda on pühapäev 26.10. Voodikohti on esimesele 40 inimesele! Hilisemad registreerunud mahuvad oma madratsi ja magamiskotiga ööbima.
Rahvatervis on kogu rahvastiku tervise edendamisele, eluea pikendamisele ja elukvaliteedi parandamisele suunatud sotsiaalne ja poliitiline kontseptsioon, mis toimib tervisedenduse, haiguste ennetamise ja teiste tervise interventsioonivormide kaudu.  Jutuks tuleb nii keha, vaimu kui ka hinge eest hoolitsemine, meiega liituvad erialateadlased ja oma valdkonna spetsialistid.

Sügisakadeemia' 13- Sotsiaalne turundus

Kas oled kunagi teisele inimesele kolm minutit otsa vaadanud ilma sõnagi lausumata? Selle kolme minutiga õpib teist inimest rohkem tundma, kui tavaliselt mitme päevaga. Usu meid, see on tõsi, Sügisakadeemias sai järele proovitud.

Tutvused, uued teadmised, toredad inimesed, saun, hundimäng, naer ja sisukad arutelud -  just need on märksõnad, mis iseloomustavad 2013. aasta Sügisakadeemiat. Toimumiskohaks oli seekord Tartust vaid 10 km kaugusel asuv Soo Puhkemaja.

Sügisakadeemias käsitleti sotsiaalse turunduse teemasid. Sotsioloogia teooria ja ajaloo dotsent Henn Käärik suutis osalejatele imehästi lihtsa skeemi abil selgeks teha, milliseid ettekavatsetud mõjutamisvahendeid on sotsiaalse turunduse puhul otstarbekas kasutada. Tartu Ülikooli kommunikatsiooniuuringute professor Triin Vihalemm rõhutas oma ettekandes, kui oluline on sotsiaalse kampaania puhul sõnum, mida edastada soovitakse ning et see ei pea olema vaid verbaalne.

Ilmselt kõige rohkem puudutas osalejaid vestlus kampaania „Joome poole vähem“ teemadel, mida juhtis Riina Raudne. Ei tea, kas sotsioloogid ongi karske meelega või mõjutas meid Riina ettekanne, igal juhul oli õhtu lõbus ka poole väiksema koguse alkoholiga. Eelmisest aastast tuntud saunalaul sai siiski ära lauldud ja koduõlutki mekitud.

Teine päev möödus töötubade tähe all. Meiega liitusid Kari Käsper, kes rääkis projektist „Erinevus Rikastab“ ning Henri Laupmaa Hooandjast. Kõigil oli midagi öelda ja imelikul kombel ei tekkinud kordagi eestlastele nii tuttavaks saanud vaikust, kui keegi auditooriumilt küsimusi ootab.

Tundub põnev? Oligi põnev!

Sul on võimalus meiega järgmistel üritustel liituda :)

SÜLEM

Sügisakadeemia 2012

Sügisakadeemia 2012 "Jätkusuutlik kodanikuühiskond ja -aktiivsus", 22. ja 23. septembril Valgamaal

2012. aasta Sügisakadeemia teemaks on "Jätkusuutlik kodanikuühiskond ja -aktiivsus". Sügisakadeemia raames keskendume Eesti kodanikuühiskonna ja sotsiaalse ettevõtluse hetkeseisule ning arutleme nende valdkondadega seonduvate võimaluste ja probleemide üle. Ettekandeid teevad inimesed, kes on antud valdkonnas pikemat aega tegutsenud ja omavad seega mitmekülgseid kogemusi. Ürituse esimesel päeval keskendume kodanikuaktiivsusele ja dialoogile ühiskonnas, teisel päeval käsitleme sotsiaalset ettevõtlust ning jätkusuutliku kodanikuühiskonna küsimust.

MILLAL? 22. ja 23. september

KUS? Peedu Noortelaagris, Valgamaal ( www.peedu.ee )

MIDA KAASA VÕTTA? Hea tuju ja puhanud meel, lisaks haara kaasa saunaasjad, soovi korral  õhtuks midagi näksimist ja vastavalt maitse-eelistustele juua. Stiilipeo jaoks kostüüm: teemaks on modernne Kreeka (Oodatud on sinu interpretatsioon. Kui vajad kostüümi osas nõu, siis pöördu Maarja Vollmeri poole).

MIKS TULLA? Ideaalne algus su uuele akadeemilisele õppeaastale. Avardad oma silmaringi seoses kodanikuühiskonna temaatikaga, saad tundma värskeid või siis vanu kaastudengeid ning õppejõude. Lahkud üritustelt uute teadmiste, ideede ning tutvustega.

Kevadkool 2016

Märtsi lõpus toimus Tallinna Ülikoolis ühepäevane seminarisari “Vägivaldsete konfliktide ennetamine ja lahendamine”. Ürituse korraldas Sotsioloogiaüliõpilaste Liit traditsioonilise Kevadkoolide sarja raames ning seal esinesid spetsialistid erinevatel elualadelt - TÜ sotsioloogia doktorant Oliver Nahkur, TÜ sotsiaalpoliitika dotsent Judit Strömpl, MTÜ Meeste Kriisikeskus eestvedaja Renee Nahkur ning Sisekaitseakadeemia lektor Rauni Rohuniit. Pärast ettekandeid toimusid töötoad ning päeva lõpus sai õhtusel üritusel päeva jooksul kuuldut edasi arutada.

Kevadkool 2014

Kolmas kevadkool toimus 12. aprillil 2014. Teemaks oli "Eesti perekonnad - traditsioonid ja tegelikkus". Keskendusime ennekõike mitte-traditsioonilistele peremudelitele Eestis (samasoolised paarid, mitte abielus olevad paarid, üksikvanemad jne)

ESINEJAD:
Tartu Ülikooli vanemateadur Mare Ainsaar
Eesti Vabariigi justiitsminister Andres Anvelt
Eesti LGBT Ühingu eestvedaja Helen Talalaev
Ettevõtja ja kommunikatsioonispetsialist Liisa Past
Portaali Skeptik.ee eestvedaja Martin Vällik
Tallinna Ülikooli vanemteadur Leeni Hansson

Õhtul tähistasime Tallinnas ka SÜLEMi 16. sünnipäeva! Kringel, küünlad ja kõned - sünnipäev nagu igal 16-aastasel.

AJAKAVA:
11:30-12:00 saabumine, tervituskohv
12:00-13:45 ettekanded-seminarid-arutelud
13:45 - 14:30 lõunapaus
14:30-16:30 ettekanded-seminarid-arutelud jätkuvad

18:00 - 21:00 SÜLEMi sünnipäev Oaasis (TLÜ Astra majas)

KevadSOSS 2013 „Eesti identiteet globaliseeruvas maailmas“

Ühiskonnas ja maailma majanduses toimuvad muutused, mis on põhjustatud üha kasvavast rahvusvahelisest kaubandusest ja üha tihenevast üleilmsest kultuurivahetusest. See seisneb väärtuste ning kultuurinormide ühtlustumises. Eesti ees seisab vajadus langetada valikuid tulemaks toime rahvusvahelistuvas maailmas. Millised on meie eesmärgid? Kas soovime säilitada rahvusriiki ja selle tulemusel majanduslikult hääbuda või panustada majanduslikule heaolule ning surra kultuuriliselt välja? Milline on eesti keele saatus? Kas Eesti peaks meelitama talente välismaalt või eksportima neid ise? Kas meil on vaja positiivset loomulikku iivet või võib selle asendada sisserände soodustamisega? Nendele ning veel paljudele teistele sarnastele küsimustele otsisime vastuseid KevadSOSS ‘13 raames.

Selle põneva päeva jooksul sai kuulata nii akadeemilisema sisuga ettekandeid, kaasa mõelda paneeldiskussioonis kui ka osa saada põnevast talk-showst, kus erinevate vaadetega inimesed Eesti identiteedi üle arutlesid.

KevadSOSSil esinesid Marju Lauristin, Urmas Sutrop, Andres Kukk ja Aune Valk ning vabamas õhkkonnas jätkunud "jutusaates" Mehdi, Daniil, Evelin ja Alan.

Sossikesed jäid üritusega väga rahule :)

KevadSOSS 2012

21. aprillil  toimus Sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituudis üritus KevadSoss 2012.
KevadSoss 2012 päevakava:

10.00 Sissejuhatus, päevakava tutvustus

10.15 Marju Lauristin - Sotsioloogia Eestis ja Sotsioloogide Liit

11.00 Instituutide uurimissuundade tutvustused: Dagmar Kutsar, Kairi Kasearu, Mare Ainsaar, Airi-Alina Allaste, Eve-Liis Roosmaa, Andra Siibak

ÜTI

Poola, Saksamaa ja Tšehhi tudengid täiendasid Tartu Ülikoolis oma teadmisi militaar- ja riskisotsioloogia ning infovastupidavuse teemadel

üti

Avalik loeng desinformatsiooni kujundamisest sotsiaalmeedias

suhtlussituatsioon Jakobi 2

Narvast kultuuripealinna keelekümblema