ÜTI aasta õppejõud 2020/2021

Tunnustuste sajuga saame ka jätkata! Nagu eelnevatelgi aastatel, hääletasid ÜTI tudengid kõigist õppeastmetest oma lemmikõppejõudude poolt Aasta Õppejõu valimisel ning tänavu said tiitlitega pärjatud:

Aasta õppejõud 2021 bakalaureuseõppes – Kaspar Kruup
Aasta õppejõud 2021 rakenduskõrgharidusõppes – Mari-Liis Tikerperi
Aasta õppejõud 2021 magistriõppes – Ragne Kõuts-Klemm
Aasta külalisõppejõud 2021 – Väino Koorberg

Tudengite mõtted ja tunnustavad laused õppejõudude kohta:

Kaspar Kruup. Tema loengutest lihtsalt ei taha puududa. Võtab tudengeid võrdsetena. On sõbralik ja mõistlik, samal ajal tõugates tagant seda, et tudengid annaks endast maksimumi. Üks lahedamaid karaktereid ÜTI-s, mõistab nalja ja paneb inimesed enda ümber hästi tundma. Tema loengutes on chill õhkkond. On väga energiline ning teeb enda tööd silmnähtava rõõmuga. Tema ainetes ja tundides saab targemaks, aga ka mõnusalt aega veeta soojas õhkkonnas. Tunnetab väga täpselt tudengite vajadusi, eelduseid ja probleeme. Ta oskab kõiki teemasid põnevalt seletada, ka neid, mis algselt tunduvad kõige igavamad! Ta oskab tudengitega suurepäraselt suhelda ja neid õppetöösse kaasa haarata ning selle kõrval kindlasti ka kvaliteetset haridust anda. Kaspar Kruup on kindlasti suure tunnustuse ära teeninud. Tal on väga huvitavad ja teistsugused õpetamismeetodid. Ta seletab kõik hästi lahti, nii et konspekteerida ja hiljem töid teha on lihtne. Lisaks on ta üldiselt väga sümpaatne ja tema loengud on alati huvitavad. Ükski teine õppejõud ei suuda tekitada terve klassiruumi seas vaba õhkkonda, et mugavalt ideid vahetada. Tema loengud on ülihuvitavad, teevad keerulisemadki teemad hästi selgeks ja panevad maailma teistsugustest vaatenurgatest vaatama. Kõik see teeb temast õppejõu, kellest paremat ei oskaks tahta. Kaspari juhtimise loengud andsid lisaks tavalistele teadmistele ka eneseanalüüsi oskusi ning mis peamine, julgust enese sisse vaadata. Sain mõelda läbi, miks mingite tegevuste tulemusena on läinud just nii ja mida muuta eneses edukamaks koordineerimiseks. Hindan ja imetlen Kaspari struktureeritust, nõudlikkust, sisukust, ent eelkõige seda, et ta annab niivõrd põhjalikku tagasisidet, et on olnud minu enesearengus ja eneseteadlikkuse tõusus äärmiselt olulisel kohal.Ta on keegi, kes oskab panna üliõpilase end uue nurga alt vaatama.

Mari-Liis Tikerperi hoolib tudengitest, selgitab arusaadavalt, arvestab ettepanekutega. Tal on loengud ja seminarid alati hästi ettevalmistatud ja peab kinni ka ajapiiridest, austades sellega ka tudengite aega. Lisaks on ta alati positiivne ja loengutest saab alati hea elamuse. Oma teemas kirglikult sees ja loengutes väga vahetu ja aus! Mari-Liis on õppejõud, kelle juurde tudeng julgeb alati oma murega pöörduda, sest temaga on hea suhelda. Mari-Liis on mõistev ja toetav ning on alati valmis tudengite probleeme lahendama ja aitama lahenduste leidmisel. Õppejõud ei peaks olema vaid õppejõud, kes õpetab oma ainet, vaid omama ka empaatiavõimet ning olema enda õpilaste jaoks olemas, proovides mõista erinevaid muresid ja nende põhjusi. Mari-Liis on eeskujuks, milline peaks üks õppejõud olema. On olnud väga paindlik ja empaatiline üliõpilaste suhtes, võttes arvesse viimase aasta kaugõppimise raskusi. Tõi ainesse loomingulise aspekti, võimaldades õppijatele avada oma loomingulise potentsiaali.

Ragne Kõuts-Klemm on minu arvates tõsimeeli üliinimene. Ma sooviksin tema retsepti, kuidas ta on edukas programmijuht ja õppejõud ja juhendaja, kes kirjutab artikleid, raamatuid ja osaleb uurimisprojektides. Inspiratsioon ja innustus. Ragne hoiab väga oma magistrante. Alati abivalmis, aitab super hästi, inspireeriv, tore, selgitab keeruliselt, aga arusaadavalt. Ragne on distantsõppel olnud kindel kontakt ülikooliga. Kuigi ta seda ise ehk ei taju ega teagi, on just tema see, kes on järjepidevalt hoidnud distantsil oleva üliõpilase vaimu üleval. Ragne on oma olemuselt õppejõud, kellest kiirgab soojust, positiivsust, kellel on alati mõni toetav ja hea sõna, ta on keegi, kes aitab õige suuna leida, kui üliõpilane tunneb end eksinud lambukesena aasal. Tema loengud, seminarid on alati põnevad ja harivad ning temast kumab nii palju tarkust, et kui mina suureks saan, siis ma tahan olla nagu Ragne Kõuts-Klemm. Vaimustab enda erialateadmistega ja inspireerib ka tudengeid haridusteel edukad olema. Ta hoiab ja liidab oma tudengeid. Ta on ehe kinnitus, et ilus inimene võib olla ka väga tark ja hea. Alati olemas, inimlik, kiire reageerija, rahulik! Hoiab ajakirjanduse magistrit asja raskel ajal koos. Ragne on suurepärane magistrielu korraldaja - koroonakriisis teadis täpselt, kus mida ja kuidas toimub. Samuti alati valmis aitama ja toetama! Ragne on nagu rahu ja väärikuse oaas keset alati veidi hullumeelset semestrit. Mingis mõttes on Ragne olnud meie kursusele justkui "emaks" selle sõna parimas tähenduses. Ragne suudab oma tasase, tasakaaluka ja rahuliku olemusega olla heaks suunanäitajaks ning toetajaks nii vajalikel hetkedel. Ta suudab panna pilkases pimeduses nägema valgust tunneli lõpus ning süstida lootust lootusetus olukorras. Ragne on tudengite jaoks olemas, siis kui nad seda vajavad ja ka siis, kui nad ise ei tea, et nad seda vajavad. See "käehoidmine" ja "õlatunne", mida Ragne on pakkunud, on olnud vajalik ja hinnaline tugi. Ragne väärib kindlasti kohta tunnustatute reas!

Väino Koorberg oskab asju väga selgelt ja arusaadavalt õpetada, lisades väga põnevaid lugusid reaalsest elust/tööst. Väino Koorberg on kogenud ajakirjanik, kes ei hoia seda vaka all, vaid teeb loenguteks koostatud sisutihedad teooriapõhised slaidikavad oma elavate näidete ja nauditava verbaalse voolavusega kergesti arusaadavaks ja meeldejäävaks. Parim praktiliste kogemuste pagas edastatuna huumoriprisma kaudu. Iroonia ja eneseiroonia. Väga sisukad loengud. Tehniliselt hästi ette valmistatud. Õppejõud ise korrektne.

Signe Ivask. Meeletu toetus ja pühendumine. Suurepärane tagasisidestaja ja innustaja. Praktiline ajakirjandus ilma temata oleks päris kurb ja palju raskem. Põhjaliku ja südamega tehtud töö eest. Ehtne näide "karm aga õiglane" õppejõust. Kahju, et ainult ajakirjandustudengid temaga kokku saavad puutuda. Suudab alati naeratuse näole tuua ja ei luba alla anda enne, kui oled endast maksimumi andnud.

Priit Pullerits suutis ka veebiloengutes tudengeid väga hästi kaasata ning muuta aine põnevaks ja huvitavaks. Andis põhjendatud ja põhjalikku tagasisidet. Rääkis oma ainest igati kaasahaaravalt ja pani tudengid pingutama ja seeläbi arenema.

Ave Roots, sest ta on alati tudengitele nõu ja jõuga abiks, vastab küsimustele, julgustab küsima, IÜSHi uus vastutav õppejõud, osaleb IÜSH hommikukohvidel. Kuna ta on alati valmis aitama ja selgitama. Vastab ka kõige veidramatele küsimustele ja annab lootust, et kõik saab tehtud. Ta on väga positiivne ja paneb tegutsema. Alati sõbralik ja abivalmis. Loengutes väga energiline ning selgitab oma õpetavaid aineid hästi. On näha, et suhtub oma töösse kirega ja tekitab ka tudengites suurema huvi eriala vastu.

Merle Linno, sest ta on kõige taktitundelisem inimene, keda ma kunagi kohanud olen. Merle Linno, väga abivalmis ja sooja südamega. Vastutulelik, alati rõõmus, sõbralik, lahe ja päriselt tunneb huvi, kuidas tudengitel läheb distantsõppel.

Kairi Kasearu on alati abivalmis ja heasüdamlik.

Triin Vihalemm nägi väga hoolega vaeva, et meid ka veebiloengutes aktiivselt laua tagant püsti saada ja natukene võimelda. Liikuma kutsuva kooli idee hakkas tema käe all täiega tööle. Triin Vihalemm, kelle eestvedamisel tekivad ühiskonda tuleviku muutvad eksperdid! Ääretult toetav, konstruktiivne, personaalne õppejõud ning suurepärane muutuste juhtijate programmijuht! Ta on alati nii positiivne, valmis proovima uusi asju koos tudengitega ja õpetades rahulik, sõbralik, aga ka inspireeriv. Ma ei ole kunagi varem näinud, et keegi oleks nii pühendunud tudengite toetamisele ja nende tööde póhjalikult tagasisidestamisele, isegi kui seda tuleb teha kell 2 öösel. "Muutuste juhtimine ühiskonnas" on üks kõige rohkem läbimõeldumaid õppekavasid, mida ma olen elus kohanud. Ka see, et tudengitega tehakse regulaarselt arenguvestlusi, ei ole kindlasti tavaline, kuid on samas erakordselt oluline. Lisaks on Triin ise väga inspireeriv ja parasjagu nõudlik õppejõud. Väga selge jutuga õppejõud ja suurepärane programmijuht. Lisaks inimesena hooliv, vastutulelik ja head tagasisidet andev.

Tiina Palu ja Mari-Liis Tikerperi. Nende mõlema ained olid väga hästi seekord üles ehitatud ja toetasid veebis õppimist. Oli koos tegemist kuid samas sai ka individuaalselt teha ning ülesannetele lähenemine oli loominguline.

Marju Selg. Alati abivalmis, vastutulelik. Annab põhjaliku tagasiside alati, millest saab õppida.

Krista Lepik. Krista loengud on huvitavalt üles ehitatud. Õpilane on alati kaasatud. Lisaks on tal väga huvitavad elulised näited tuua jääb mulje et need tulevad tal loengut pidades meelde. Ei ole nii kuiv õpitud ja ettevalmistatud loeng. Väga põhjalik ning teeb tööd hingega. Alati positiivne ja sõbralik. Seletab põhjalikult ja huvitavalt erinevaid õppeaineid.

Katrin Kannukene. Põhjalik, huvitavate loengutega, üliõpilast toetav.

Ilmar Vaaro. Väga hea õppejõud. Oskab teemat huvitavalt ette kanda. On põhjalik ja leiab aega teemat lahti seletada kui on küsimusi. Parim õppejõud keda kohanud, jään tänutundega meenutama. Enim tarkusi edastanud, üliõpilaste suhtes vastutulelik ja mõistev. Ülim spetsialiteet ja pühendumus. Ta on väga pühendunud ja tõeliselt hea õppejõud! Vaaro on küll nõudlik aga seda parem on pärast tulemus ja õpitu jääb meelde. Sellised õppejõud annavad ülikoolile suure väärtuse ja ajendab edasi õppima. On üks vähestest õppejõududest, kes tegeleb raamatukoguduse huviliste tundengitega.

Avo Trumm. Tema loengud on põnevad ja kerge huumoriprismaga. Mitmekülgne, kõiges kaasa tegev ja salliv tudengite ja õppejõududega.

Brit Laak. Briti loengud on nii põnevad, et tahaks veel ja veel. Tema tunnid on praktilised ja alati väga hästi planeeritud. Loob õppimiseks hästi mõnusa atmosfääri, on samal ajal õppejõud kuid ka justkui sõber. Selgitab enda eriala väga heade näidetega, mis kinnistavad õpitut.

Aune Unt, sest ta on ikoon ja kõige lahedam õppejõud üldse. Aune käest saad lisaks erialateadmistele ka küllaldaselt muid elutarkusi.

Maria Murumaa-Mengel. Tema antud loengud on huvitavad, kaasahaaravad ning ta annab endast parima, et me ka distantsõppel suudaksime pidevalt fookust hoida aine omandamisel. Suurepärane õppejõud! Maria Murumaa-Mengel - kui kuulad/vaatad Maria loengut kodus, siis kõik kodus olevad inimesed peatuvad ja hakkavad ka kuulama. Väga südamlik, otsekohene ja õiglane. Alati rahulik ja jõudu süstib ning energiast pakatav. Mariaga tundub ka kõige drastilisem probleem pea olematu. Käesolev õppeaasta on kõigile lektoritele olnud äärmiselt keeruline ja väljakutseid pakkuv. Maria Murumaa-Mengel on küll korduvalt tunnustatud, kuid leian, et ta väärib seda järtkuvalt. Distantsõppe ajal ei ole Maria teinud hinnaalandust oma loengutes pakutava sisu osas ning vaatamata digitaalsele sinale lektori ja tudengite vahel suudab Maria inimesi kaasata ning tekitada loomulikku vestlust. Tema rõõmsameelsus ning positiivne energia suudab nakatada isegi läbi arvutiekraani. Oma töö- ja pereelu taskaalu leidmisel on Maria kaalukauss ikkagi kaldus tudengite ja õpetamise poole. Tema pühendumine ja võime rasked teemad tudengitele lihtsalt selgeks teha on imetlusväärne. Maria on äärmiselt tudengisõbralik, toetav empaat. Ta oskab anda kasinatele töödele tagasisidet nii, et lootusetuna näivas olukorras säilib lootus, eneseväärikus ja tahe jätkata. Maria ei ole terapeut, aga temaga suhtlemine mõjub terapeutiliselt küll. On olnud suur rõõm olla tema õpilane kuna kogu oma olemusega õpetab ta palju enamat, kui lihtsalt oma aineid. Maria on igati väärt õigusega kandma Aasta õppejõud 2021 tiitlit! Fantastiliselt struktureeritud õppeained, mis entusiastlikus ja toetavas õhkkonnas nõuavad meeldivat pingutust. Maria on täielik SÄDE!

Maris Männiste. Tegemist on õppejõuga, kes on alati vastutulelik ja inimlik. Videloengud on igale ühele paras katsumus, aga Maris suudab alati rõõmsameelne olla.

Kadri Rootalu. Väga meisterlik, läbi mõeldud, põhjalik ja toetav õpetamine. Aitas väga keerulised asjad täiesti selgeks teha.

Andra Siibak. Andra suudab oma mõnusa õpetamisstiiliga panna kuulama ja tekitada huvi õpetatava aine osas nii, et mõtled kuuldu üle järele veel pikalt. Ta on heaks eeskujuks, milline üks noor teadlane olla võiks. Oma olemusega ta inspireerib ja sütitab ning suunab hellalt mugavusstsoonist välja astuma ning andma endast rohkem, kui esmapilgul tundub, et on mõistlik. Andra on väga toetav, mõistev ja julgustav õppejõud, kuid seejuures ka väga nõudlik. Väga hea suunanäitaja ning igati tunnustamist väärt!

Tiiu Taur. Olen temaga põgusalt kokku puutunud nii praktika kaitsmisel kui ka Professionaalse eneseanalüüsi aines. Mulle näib, et ta on nii põneva looga inimene. Mulle väga meeldib tema konkreetsus, kuulamis- ja nõustamisoskus ning huumorimeel. Ootan uut õppeaastat, et ka tema loengus käia.

Tarmo Strenze. Ühiskonna arengute teoreetilise mõtestamise aines lõi ühiskonna uurimiseks tugeva filosoofilise arusaama erinevatest teooriatest. Aine ülesehitus oli haarav, pakkus palju arenemisvõimalusi.

Indrek Soidla selgitab oma õpetatavaid aineid hästi. Annab põhjalikku tagasisidet, mis on väga väärtuslik, et asjadest paremini aru saada. On tudengite jaoks alati olemas, kui tekib küsimusi.

Tiina Palu on ääretult mõistva suhtumisega õppejõud, kes on vastutulelik ka kõige keerulisemates olukordades ka kõige komplitseeritumate tudengitega. Tiina väärib tunnustust vastutulelikkuse eest, mis on tudengi jaoks ääretult vajalik omadus, ja oskuse eest muuta õppejõu ja tudengi vahelist suhtlust sõbralikuks ja meeldivaks.

Kes veel tunnustust väärib?

Maiu Reinhold. Väga sõbralik, abivalmis ja tähelepanelik. Super toetus Erasmusele kandideerimisel. Tegelikult, kõik ÜTI inimesed on super toredad ja abivalmid! Parimad!

Maio Vaniko on alati toetav ja nõustav inimene, parim vestluskaaslane. Inimesest õhkub lõputut südameheadust. Maio Vaniko on raamatukoguhoidja, kes on tudengitele nii ema kui ka òpetaja, kes saadab òigel hetkel toetava ja innustava sòna ning täpse juhendi - kust mida leida. Ta hoidis ka piirangute ajal instituudi majas tuled pòlemas ja täitis tudengid soojendava teadmistega: oled alati teretulnud! Hoolimata koroonast täiega promob infokirjades ÜTI raamatukogu :) Minu arust see on täiega tunnustust väärt, et kuigi olukord on raamatukogu jaoks trööstitu, siis ta ikka täiega pingutab.

Tanel Mällo. Tema suur entusiasm on nakatav.

Valvelaua töötajad, kes on isegi koroonaajal alati kohal ja aitavad jooksvaid probleeme lahendada.

Virge Näkk. Alati meiega sel raskel ajal.

Maria Kristiina Prass. Valdab oma teemat suurepäraselt ja suudab mõelda nn kastist välja!

Nele Nemvalts. Tudengite palvetele vastutulelikkuse ja vastupidavuse eest! Aitab tudengeid iga murega ning on väga vastutulelik ja abivalmis.

Maio Vaniko, Nele Nemvalts, Ragne Kõuts-Klemm ja Margit Keller - neli sammast, kellel seisab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistriõpe. Alar Suija ka!

Maia Klaassen. Suure südamega inimene ja suur abi meie kursusele!